Viktige å vite i forhold til Boligsparing for unge

BSU er et velkjent fenomen blant unge i Norge. Forkortelsen betyr bare boligsparing for unge idag og de fleste store bankene tilbyr dette til de unge. Dette betyr kort og godt i praksis at man kan sette inn inntil 25.000 kroner årlig og disse pengene vil da bli øremerket din aller første bolig. Det som er smart er å få banken til å opprette et automatisk trekk for deg slik at man blir trukket et fast beløp hver måned på lønningsdagen sin.Rentene man får på BSU-Kontoen er gode og i tillegg så vil man få skattefritak på sparingen så derfor gjelder det å sette inn så masse penger som mulig.

Hovedregelen er at man kan spare inntil 25.000 kroner i året og selve maksbeløpet ligger på 300.000 kroner tilsammen inkludert rentene som man vil få på det som man setter inn på konto.

Ti viktige men mindre kjente regler tilknyttet BSU

1. Den første boligen man kjøper som ung voksen vil man kunne bruke sine hardt opptjente sparepenger i BSU på. Imidlertid så vil det ikke være lov å kjøpe seg en hytte eller fritidsbolig med sine BSU-penger. I tillegg til dette så er det heller ikke mulig å bruke noe av beløpet på BSU-kontoen til interiør eller utbygging og vedlikehold av sin egen fritidsbolig.

2. En annen mindre kjent regel som også er rettet inn mot BSU-konto er at denne typen konto skal opprettes før man skal kjøpe sin første bolig. Derimot så kan man likevel fortsette å spare så masse penger man klarer og sette inn på BSU-konto også etter at man har kjøpt seg bolig, dette er også en smart ide for mange unge der ute.

3. Om man benytter seg av ulike kontoer i forskjellige banker så kan man også flytte BSU-kontoen sin helt fritt til en annen bank dersom man ønsker dette selvsagt.

4.” For mange unge er altså de høye BSU-rentene skattefrie.” (https://www.finansnorge.no/aktuelt/nyheter/2014/12/ti-ting-du-kanskje-ikke-visste-om-bsu/.)

Om man sparer som vanlig så vil man i utgangspunktet få et skattefradrag på omtrent 5000 kroner.

Er man gift og ligger inne på skatteklasse 2 så vil rentene på BSU-sparingen tilfalle den av partnerne som sparer på BSU.

5. Sin egen private BSU-konto som man sparer regelmessig i vil man ikke kunne gi vekk til nære venner eller sin egen familie siden den er din til odel og eie og står i ditt navn. Heller ikke vil det være mulig å bruke denne kontoen som sikkerhet for å ta opp et vanlig lån i banken sin. Imidlertid finnes det også unntak på denne regelen og man kan ved separasjon eller skilsmisse overføre sin egen BSU-konto til sin egen partner. Den av ektefellene som velger å overføre sin egen konto til den andre parten kan likevel om ønskelig opprette en splitter ny BSU-konto i sitt eget navn igjen etter dette er blitt gjort og spare inntil 300.000 norske kroner på denne kontoen.

6. De ressursene som man til enhver tid har innestående på sin BSU-konto kan man bruke som egenkapital og nedbetaling på lån til sin nåværende bolig om dette er ønskelig. Dette er det heller ikke så altfor mange som har kunnskaper om men det er god informasjon å ha likevel.

Leave a Reply